skip to Main Content

Bekijk hier al onze activiteiten.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Webinar ‘hoogbegaafde senioren’ op 10 september

10 september @ 19:30 - 21:00

Fysieke bijeenkomsten houden in deze tijd een risico in voor onze leden. Om die reden willen wij voorzien in bijeenkomsten op afstand, in de vorm van een zogenaamd webinar, een lezing en discussie via het web. Op 10 september zal het de eerste keer zijn dat we dit doen. Het webinar zal plaatsvinden met behulp van het programma Webex. Dit eerste webinar zal worden verzorgd door Noks Nauta, zelf alumna van de OU. Zij zal dat doen met als onderwerp het nieuwe boek dat ze geschreven heeft over hoogbegaafde senioren. 

Wat is eigenlijk hoogbegaafdheid? Waarom is er bijna alleen maar aandacht voor hoogbegaafdheid bij kinderen? Wat kenmerkt hoogbegaafde volwassenen en met name (in het kader van dit webinar) hoogbegaafde senioren? Weten ze het van zichzelf? Waarom zouden we er aandacht aan besteden? Wat zijn de specifieke dingen waar zij tegenaan lopen en wat zijn hun behoeften? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook deze senioren een gelukkige en voldane oude dag hebben?

In april 2020 verscheen vanuit het IHBV (Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen) een boek over deze doelgroep. Het boek is vooral geschreven vanuit de praktijk, waar mogelijk is dit wetenschappelijk onderbouwd. Zeven auteurs belichten diverse kanten van hoogbegaafdheid bij senioren. Er is bijvoorbeeld aandacht voor hoogsensitiviteit, voor levenskunst en voor dementie bij hoogbegaafden. Ook de relatie met zorgverleners en conflicten die hoogbegaafde senioren soms hebben, komen aan bod. Voor deze ouderen, voor hun naasten en voor hulpverleners in de ouderenzorg staan er praktische aanbevelingen in het boek.

Hoe kwamen de auteurs op het idee om dit boek te schrijven? OU-alumna Noks Nauta, een van de schrijvers en eindredacteurs, studeerde in 1999 af aan de OU als psycholoog. Ze promoveerde daar in 2004. Zij was in 1975 als arts afgestudeerd in Amsterdam. Om meer verdieping in haar leven te krijgen begon ze in 1988 aan een studie psychologie aan de OU. Rond 2000 kreeg ze een conflict op haar werk en vroeg zich af wat de oorzaak hiervan kon zijn. Via enkele mensen in haar omgeving kwam ze op het idee dat ze hoogbegaafd zou kunnen zijn. Een IQ-test bevestigde dat. Op haar 52e begon ze zich daarom te verdiepen in wat hoogbegaafden op het werk meemaken en waarom een aantal hoogbegaafden blijkbaar vastloopt. Dit was een onbekend terrein. Noks, met haar achtergrond als bedrijfsarts en inmiddels ook A&O psycholoog, begon erover met veel mensen te praten, erover te schrijven en te presenteren. Na het oprichten van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen kreeg ze ook vragen over hoogbegaafde senioren. Ook dit bleek een onbekend terrein. Vanuit interviews, kleinschalige onderzoeken en het spreken met diverse deskundigen hierover groeide dit tot een geheel. Noks vond het hoog tijd om dit naar buiten te brengen. En zo verscheen dit boek.

Behalve dat de AVOU met dit webinar graag de academische activiteiten van OU-alumni onder de aandacht wil brengen, wil zij ook graag de verspreiding van het boek bevorderen. Leden krijgen daarom 2,50 euro korting. Het boek van Noks is te koop en is hier te bestellen. Als u rond het webinar het boek bij Noks bestellen, kunt u aangeven dat u lid bent. U betaalt dan de volle prijs aan Noks, waarna u bij de vereniging via het contactformulier 2,50 euro kunt terugvragen. Vergeet u daarbij niet de tenaamstelling van uw rekening (indien anders dan uw achternaam) en uw bankrekening op te geven.

Het webinar op 10 september 2020 zal duren van 19.30 tot 21.00 met een korte onderbreking halverwege.
Noks zal eerst een inleiding verzorgen over de inhoud van het boek en daarna is er ruimte voor vragen door de deelnemers en voor discussie.
Deelname is mogelijk voor leden, studenten en docenten aan de OU. Diegenen die zich opgeven, krijgen een afspraaklink en een nadere instructie voor het gebruik.
Klik hier om u aan te melden. Dit kan tot 3 september.

Gegevens

Datum:
10 september
Tijd:
19:30 - 21:00
Evenement Categorie:

Organisator

AVOU
Telefoon:
024-3540479
E-mail:
info@avou.nl

Geef een reactie

Back To Top