skip to Main Content

Bekijk hier al onze activiteiten.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Symposium ValC-hof over democratie en dictatuur op 14 december

14 december 2019 @ 10:45 - 16:15

Op zaterdag 14 december 2019 organiseert ValC-hof in samenwerking met de Faculteit Cultuur- en rechtswetenschappen van de Open Universiteit haar elfde symposium. Dit jaar is gekozen voor een politiek filosofisch thema met als titel ‘Nieuwe Muren; Grenzen van vrijheid’. De sprekers belichten aspecten van de open, de liberale democratische samenleving en zetten deze tegenover de gesloten, de dictatoriale samenleving. Hoe open en hoe vrij is een open samenleving?

Waar oude muren worden geslecht ontstaan nieuwe of krijgen bestaande een andere kleur. Jonge democratieën, voorheen achter de Berlijnse muur neigen naar autocratische leiders en tonen moeite met de pluriformiteit waar de Europese Unie voor staat. Voor de Latino’s en Afro-Amerikanen in de V.S. is de segregatie nog steeds actueel is. Google en Facebook vormen een zorgwekkende machtsfactor. En in hoeverre zijn buitengrenzen noodzakelijk voor het behoud van een open samenleving?

Het symposium wordt geopend door Herman Simissen, zijn expertise ligt op het gebied van de Europese geschiedenis en de filosofie. Hij zal vanuit politiek-filosofisch kader het genoemde thema bespreken met speciale aandacht voor het gedachtegoed van de filosoof Karl Popper.

Toon Bosch is eveneens verbonden aan de Open Universiteit en gespecialiseerd in Europese geschiedenis van de 19e en 20e eeuw (m.n. politieke geschiedenis en geschiedenis van de techniek en infrastructuur). Hij zal spreken over de ontwikkeling van een gesloten samenleving i.c. het Italië onder Mussolini.

Frank Mehring, hoogleraar Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zal een aantal aspecten van de Amerikaanse samenleving onder de loep nemen. Zijn proefschrift The Democratic Gap. Transnational confrontations of German immigrants and the promise of American democracy werd in 2012 bekroond als het beste manuscript op gebied van Amerikanistiek in Europa.

De laatste spreker is Toef Jaeger, redacteur bij de NRC. Ze schreef twee boeken waaronder Koning eenoog, een biografie en migranten verhaal. Ze nam in het voorjaar van 2019 deel aan een forum over Afro-Amerikaanse literatuur bij het van start gaan van de film If Beale street could talk, naar de roman van James Baldwin.

Het symposium vindt plaats op de campus van de Radboud Universiteit in het gebouw waar de Open Universiteit gevestigd is, Erasmuslaan 9, zaal 1.10.

Programma van de dag (tijden bij benadering)

 

Vanaf 10.15 Ontvangst en koffie

10.45 Opening door dagvoorzitter Herman Simissen

11.00 Bijdrage Herman Simissen

11.45 Bijdrage van Toon Bosch

12.30 Lunch

13.30 Bijdrage van Frank Mehring

14.15 Bijdrage van Toef Jaeger

15.00 Theepauze

15.30 Debat

16.15 Borrel en uitdelen deelnamecertificaten

 

Deelname aan deze dag levert u 8 studie-uren op voor de cursus CW-debat. Reserveer 14 december 2019 voor dit veelzijdige programma!

Aanmelden kan tot 29 november 2019; de kosten voor deelname zijn 30,- euro voor CW-studenten en introducés, voor leden van ValC-hof 27,50 en voor leden van de AVOU 25 euro. Ga naar het aanmeldformulier om u aan te melden. Eenmaal betaald deelnamegeld wordt niet teruggestort.

Meer informatie vindt u op de symposiumwebsite.

Gegevens

Datum:
14 december 2019
Tijd:
10:45 - 16:15
Evenement Categorie:

Locatie

Radboud Universiteit
Erasmuslaan 9
Nijmegen, Gelderland 6525 GE Nederland
+ Google Maps

Geef een antwoord

Back To Top