skip to Main Content

Bekijk hier al onze activiteiten.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Rijksmonument Waterloopbos, wereldse waterwerken op 29 augustus 2020

29 augustus @ 12:00 - 16:00

De AVOU heeft een aantal activiteiten moeten afzeggen vanwege de coronacrisis. We hopen op 29 augustus een bezoek te kunnen brengen aan het Waterloopbos in Marknesse, omdat het een unieke kijk in de geschiedenis van het waterkundig laboratorium biedt. In het Waterloopbos ligt een historisch openluchtlaboratorium, midden in het bos op de voormalige zuiderzeebodem. Op deze plek werd decennialang gewerkt met water. Nu vormen de restanten van het laboratorium een rijksmonument met dieren en planten als weidebeekjuffers, ijsvogels en tongvarens. Het is de grootste verzameling waterwerken van de wereld. Vanaf 1951 tot 1996 zijn hier onderzoeken gedaan op ruim 35 locaties. Nu is het veldwerk ingeruild voor computerwerk.

De Flevolandgroep van de AVOU nodigt u uit om op zaterdag 29 augustus 2020 op excursie te gaan. Onder leiding van twee oud-medewerkers van dit waterloopkundig laboratorium gaan wij dit monument bekijken. In het bos staan nog steeds de schaalmodellen van zo’n dertig grote waterwerken uit de hele wereld. De natuur heeft langzaam weer bezit genomen van deze modellen. Oude goten, stuwen en sluizen zijn begroeid met struiken en planten. Zacht sterrenmos bedekt de oevers. Langs de contouren van een oude haven groeien verschillende soorten varens en uit
Het water groeien zilvergrijze wilgen. In een diepe kelder leven nu vleermuizen. Een uniek bos door de bijzondere wisselwerking van mens, techniek en natuur.

Agenda
11.45 uur: inloop bij Paviljoen Het Proeflab, Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse
12.00 uur: Lunch Paviljoen Het Proeflab
13.30 uur: excursie Waterwerken in het Waterloopbos (denkt u aan goede wandelschoenen?)
15.30 uur: afsluiting Paviljoen Het Proeflab.

Inschrijven
Inschrijven kan tot 5 juli 2020. Klik hier voor inschrijven. (Deze activiteit is helaas volgeboekt.)
Het maximaal aantal deelnemers is 30.
Een lid mag één introducee meenemen.
De kosten per deelnemer bedragen € 7,00.

Adres
Paviljoen Het Proeflab/bezoekcentrum Waterloopbos.
Voorsterweg 34
8316 PT Marknesse.

Bereikbaarheid
Auto: er is een ruime parkeerplaats aanwezig.

OV: het eenvoudigst is de trein te nemen tot Zwolle. Bushalte station Zwolle; vertrek perron B7; OV Regio IJsselmonde bus 71, richting Emmeloord via Zwartsluis. De bus gaat 10 minuten voor het hele uur. Bushalte Voorsterweg, Markenesse (Waterloopbos). Vandaar is het een kleine 15 minuten lopen.
Kijk voor de juiste tijden op 9292.nl.

Namens de AVOU,
De Flevolandgroep.

Gegevens

Datum:
29 augustus
Tijd:
12:00 - 16:00

Geef een reactie

Back To Top