skip to Main Content

Bekijk hier al onze activiteiten.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Online jaarvergadering op 15 mei 2021

15 mei @ 10:00 - 13:30

Vanwege de strenge maatregelen rondom de derde coronagolf heeft het bestuur besloten om de Jaarvergadering 2021, inclusief Algemene Ledenvergadering volledig digitaal te gaan houden. Ook zal de aansluitende lezing, die verzorgd wordt door prof. dr. Inge de Wolf in digitale vorm plaatsvinden. In 2020 bestond onze vereniging 25 jaar. Door de pandemie hebben we dat helaas niet kunnen vieren. We hopen dat we hier later dit jaar meer aandacht aan kunnen besteden.

Een stukje geschiedenis: het ontstaan van de Alumnivereniging Open Universiteit
In 1994 kwam een initiatiefgroep bij elkaar, bestaande uit alumni en medewerkers van de Open Universiteit, om een alumnivereniging op te richten. Dit was tien jaar nadat de eerste studenten zich konden inschrijven bij de OU. In Modulair van 28 december 1994 is te lezen: “De inzet van de initiatiefgroep leidde op 2 november 1995 tot de oprichting van de Alumnivereniging Open Universiteit. Op 20 december datzelfde jaar werden de statuten getekend. De vereniging startte met 66 leden.”

Programma jaarvergadering 15 mei
09.45 – 10.00 uur: Mogelijkheid tot inloggen in de Webex-omgeving
10.00 – 11.00 uur: Besloten deel jaarvergadering, ondersteund met een power point presentatie
Tijdens het besloten deel van de jaarvergadering (alleen toegankelijk voor leden dus) zal het bestuur verantwoording afleggen over het afgelopen jaar en de plannen voor 2020 ontvouwen. De relevante stukken zullen uiterlijk een week van tevoren op de website worden geplaats.
11.00 – 11.15 uur: pauze
11.15 – 12.15 uur: lezing door prof. dr. Inge de Wolf
12.15 – 12.45 uur: mogelijkheid tot het stellen van vragen via de ‘chatfunctie’ van de Webex-verbinding. Een en ander zal u worden uitgelegd aan het begin van de lezing

Lezing door Inge de Wolf
Tijdens het thematische deel van de jaarvergadering zal er een lezing met mogelijkheid tot discussie worden gehouden door professor dr. Inge de Wolf.
Inge de Wolf is deels werkzaam bij de Inspectie van het Onderwijs als strategisch inspecteur en voor een ander deel als hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. Bij de inspectie is zij lang verantwoordelijk geweest voor de jaarlijkse ‘Staat van het Onderwijs’, waarmee de inspectie onder andere heeft laten zien dat de ongelijkheid in het Nederlands onderwijs is opgelopen.
In Maastricht geeft zij leiding aan ‘Education Lab NL’ (www.education-lab.nl), waar onderzoek wordt verricht naar effectieve methoden in het onderwijs. Dus, naar wat werkt.
Met name dat laatste zal in de lezing van Inge voorop staan. De coronapandemie heeft voor het onderwijs zeer ingrijpende gevolgen gehad en heeft die nog steeds. Die omstandigheid brengt sommigen in het onderwijs tot de opvatting dat een aantal zaken moet worden losgelaten, zoals gestandaardiseerde toetsen en centrale examens. Anderen achten de tijd rijp om allerlei soms weinig gefundeerde opvattingen over het onderwijs als de oplossing te zien.
Inge heeft daar begin februari in een artikel in de Volkskrant al krachtig afstand van genomen. Zij pleit ervoor zeker niet te stoppen met toetsen omdat nog veel erger dan het probleem zelf dan ook nog het gebrek aan kennis over het probleem is. Zij pleit voor het toepassen van bewezen methoden om leerlingen achterstanden in te laten lopen en wil ver weg blijven van intuïtieve werkwijzen die geen goede fundering hebben.

Nadat eind februari bekend werd dat er 8,5 miljard euro beschikbaar komt om de problemen in het onderwijs aan te pakken, heeft ze met een collega een speciaal OMT voor het onderwijs opgericht. Daarin geven wetenschappers adviezen over mogelijkheden om de gevolgen van de pandemie voor het onderwijs op de meest effectieve wijze aan te pakken. Scholen zelf worden op dit moment te weinig bereikt met dergelijke informatie. Dit initiatief heeft inmiddels van diverse kanten adhesie gekregen, zowel uit de onderwijspraktijk als uit de wetenschap.

Hoe gaat de vergadering in zijn werk?
Iedereen die wil aansluiten bij de ledenvergadering en/of de lezing meldt zich vóór 29 april 2021 aan via het webformulier. U krijgt circa een week van tevoren van ons een link met instructie toegestuurd. Hiermee kunt u inloggen via uw eigen computer, smartphone of tablet. U kunt thuis of waar dan ook de vergadering en de lezing volgen.
Bestuurslid Jos Verkroost zal host zijn voor deze vergadering.
Inloggen kan vanaf 09:45 uur. De vergadering start vervolgens om 10:00 uur met enkele huishoudelijke mededelingen om de vergadering soepel digitaal te laten verlopen.

Alleen deelnemen aan de lezing?
Mocht u om wat voor reden dan ook niet aan de ALV willen deelnemen en alleen aan de lezing? Dat kan natuurlijk. U logt dan gewoon rond 11.10 uur in.

Aanmelden
Klik hier om u aan te melden.

Namens het bestuur,
Marianne Elderman (bestuurslid).

Privacyverklaring AVOU

De AVOU neemt uw privacy uiterst serieus en behandelt de door u aangeleverde gegevens op een zorgvuldige en veilige manier met adequate bescherming, conform de AVG. Uw gegevens worden opgenomen in een geautomatiseerd bestand met als doel het faciliteren van de activiteit.

In uitzonderlijke gevallen en enkel wanneer het verplicht is, bijv. voor evenementen bij de rijksoverheid, worden namen en adressen van de deelnemers aan de desbetreffende derde partij gecommuniceerd. Anders enkel het aantal deelnemers en (anoniem) de dieetwensen.

Gegevens

Datum:
15 mei
Tijd:
10:00 - 13:30
Evenement Categorie:

Geef een reactie

Back To Top