skip to Main Content

Bekijk hier al onze activiteiten.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bezoek aan de Portugese Synagoge van Amsterdam (vervallen)

26 maart @ 12:00 - 15:30

De eerste Joden die zich sinds het einde van de 16e eeuw in Amsterdam vestigden, kwamen uit Spanje en Portugal. Aanvankelijk mochten deze ‘Sefardim’ niet in het openbaar hun godsdienst belijden. In 1639 bouwden de Portugese Joden aan de Houtgracht (het huidige Waterlooplein) voor het eerst een synagoge die vanaf de straat duidelijk zichtbaar was, waarmee een einde kwam aan de periode van onzichtbare huissynagogen. Het zal zeker een rol hebben gespeeld dat de Portugese Joden met hun handelscontacten met de landen rond de Middellandse Zee een belangrijke bijdrage leverden aan de Amsterdamse Gouden Eeuw.

In de tweede helft van de 17e eeuw werd de Joden toegestaan synagogen te bouwen op markante plaatsen (terwijl tegelijkertijd de katholieken nog verboden werd kerken te bouwen die vanaf de straat als zodanig herkenbaar waren; zie bijvoorbeeld Onze-Lieve-Heer-op-Zolder uit 1661-1663). De Portugees-Israëlitische Synagoge werd gebouwd op de plaats waar tot de stadsuitbreiding van 1663 de Tweede ‘Sint Antoniespoort’ stond aan de Sint Antoniesdijk. De synagoge kreeg geen begraafplaats in de directe nabijheid; als begraafplaats diende Beth Haim te Ouderkerk aan de Amstel.
Deze synagoge uit de Gouden Eeuw staat symbool voor tolerantie en vrijheid en wordt nog steeds gebruikt door de Portugees-Israëlitische Gemeente. Het interieur is nauwelijks veranderd en even indrukwekkend als meer dan drie eeuwen geleden, met zijn stenen pilaren, koperen kroonluchters, hout uit Brazilië, metershoge ramen en zand op de vloer.

Tijdens het bezoek aan de synagoge krijgt u uitleg over de Sefardische achtergronden en tradities, met de ceremoniële voorwerpen en het historische meubilair die daarbij horen. In de omliggende bijgebouwen zijn onder andere bibliotheek Ets Haim en de schatkamers gevestigd.

In het complex van de Portugese Synagoge bevindt zich de oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld: Ets Haim – Livraria Montezinos. Deze bibliotheek werd in 2003 onderdeel van het ‘Memory of the World’-programma van UNESCO, waarmee het universele belang werd erkend.


Programma

12.00 – 13.00 uur: lunch

13.00 – 15.30 uur: rondleiding synagoge en bibliotheek Ets Haim

Ca 15.30 uur: afsluitend drankje.

Locatie en bereikbaarheid

Synagoge en bibliotheek
Mr. Visserplein 3
1011 RD Amsterdam

Openbaar vervoer
Joods Historisch Museum, Kindermuseum, Portugese Synagoge, Ets Haim en Kenniscentrum: vanaf Centraal Station met metrolijnen 51, 53 en 54, uitstappen halte Waterlooplein, uitgang Nieuwe Amstelstraat, daarna 2 minuten lopen. Of met tram 14, vanaf Centraal Station tot halte Waterlooplein. Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum: tram 14, vanaf Centraal Station tot halte Artis.

Auto
Er zijn drie parkeergarages in de omgeving van het Joods Cultureel Kwartier: Markenhoven, ParkKing Waterlooplein en Stadhuis/Muziektheater.

Kosten

De kosten van deze dag bedragen 10,00 euro per persoon, waarbij een lid één introducé mag inschrijven. Mensen in bezit van een museumjaarkaart betalen 7,00 euro.

Aanmelden

Deze activiteit is vervallen vanwege het gevaar van besmetting door het Corona-virus. Houdt u onze nieuwsbrief en website in de gaten voor een eventuele nieuwe datum.

Bijzonderheden

Keppels in de Portugese synagoge: alle mannelijke bezoekers zal gevraagd worden een keppel te dragen. Deze zijn bij de ingang te leen.

Namens de AVOU
Marianne Elderman en Aletta Speur (bestuursleden)

Gegevens

Datum:
26 maart
Tijd:
12:00 - 15:30
Evenement Categorie:

Geef een reactie

Back To Top