skip to Main Content

Bekijk hier al onze activiteiten.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

ALV Fort bij Vechten

13 april @ 10:00 - 17:00

Gratis

Op zaterdag 13 april zal onze Algemene Ledenvergadering (ALV) worden gehouden in Bunnik. We zijn die dag te gast bij het Fort bij Vechten.

Fort bij Vechten is het op één na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een waterlinie is een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem, waarbij de verdediger gebruik maakt van aaneengesloten onder water gezette polders. Zo’n modderige waterbarrière tot kniehoogte was een geduchte hindernis voor de vijand. Het zware geschut zakte weg in sloten en greppels en het water was te ondiep om te bevaren.

De aanleg van de forten rondom Utrecht vond plaats tussen 1815 en 1826. De draagwijdte van het geschut nam halverwege de 19e eeuw snel toe en het bleek dat de forten (de Klop, de Gagel, Blauwkapel, Biltstraat, de Lunetten) te dicht bij Utrecht lagen. Vanaf 1867 werd daarom een tweede linie van forten bij Utrecht aangelegd. Het Fort bij Vechten is onderdeel van deze linie. Mobilisatie van het fort was er in 1870, 1914-1918 en 1939-1940, maar bij oorlogshandelingen is dit fort echter nooit betrokken geweest. De forten aan de oostkant van Utrecht staan ook bekend als ‘De Stelling van Utrecht’.

Tijdens het besloten deel van de jaarvergadering zal het bestuur verantwoording afleggen over het afgelopen jaar en de plannen voor 2018 ontvouwen. De introducees kunnen het Fort verder verkennen.

Net zoals vorig jaar staat er dit jaar een bekende Nederlander op het programma als spreker. Dit jaar verzorgt niemand minder dan oud-topadvocaat en raadheer in het gerechtshof Den Bosch, dr. mr. Bart Stapert de lezing!

Bart Stapert (1964) is raadsheer (in opleiding)bij het Gerechtshof Den Bosch. Tot voor kort was hij als advocaat gevestigd in Amsterdam. Zijn rechtenstudie heeft hij voltooid aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1989 is afgestudeerd. Daarna is hij verhuisd naar de Verenigde Staten, waar hij eerst als onderzoeker en na het voltooien van de Amerikaanse rechtenstudie aan Loyola University New Orleans College of Law als advocaat heeft gewerkt, met een focus op doodstrafzaken. Stapert heeft aan ruim 70 zaken gewerkt waar de doodstraf was of kon worden opgelegd (pre-trial), in de VS en elders in de wereld. Voor dit werk ontving hij in 2001 een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht. Na terugkeer in Nederland werkte hij als docent en onderzoeker aan diezelfde universiteit bij het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen. Daarnaast was hij voorzitter van Amnesty International Nederland en betrokken bij diverse andere mensenrechtenorganisaties.

Vanaf 2007 was Stapert ook in Nederland advocaat, eerst bij Prakken D’Oliviera (voormalig Böhler Advocaten) en sinds 2013 met een eigen kantoor. Naast gecompliceerde strafzaken (voornamelijk geweldsmisdrijven, computerfraude, witwassen en andere financiële delicten) staat in die praktijk het internationaal strafrecht centraal: dreigende uit- of overlevering vanuit Nederland of Nederlanders die in het buitenland zijn aangehouden of gedetineerd en die gebruik willen maken van de WOTS-regeling. Sinds 2008 stond Stapert meerdere Nederlanders die in Indonesië ter dood waren veroordeeld. Een van hen, Ang Kiem Soei, werd in januari 2015 geëxecuteerd.

In 2017 en 2018 stond Stapert Nabil B. bij, de kroongetuige wiens broer in maart vorig jaar in Amsterdam werd doodgeschoten. Hij geeft les binnen de Nederlandse Orde van Advocaten en is een veelgevraagd spreker. Hij probeert de zware kost van zijn zaken en de dilemma’s waar hij tegenaan loopt op een toegankelijke en boeiende wijze te presenteren.

Een paar links waarop meer van onze spreker te vinden is:
https://www.home-academy.nl/sprekers/stapert-bart/
https://www.baliebulletin.nl/bart-stapert-er-zijn-geen-simpele-antwoorden

Na de spreker volgt een rondleiding van de waterlinie onder begeleiding van een gids en sluiten we af met een drankje.

Programma

10:00 – 10:45 uur      Inloop met koffie en iets lekkers
10:45 -12:30 uur        Besloten deel jaarvergadering
12:30 -13:30 uur        Lunch
13:30 -14:45 uur        Lezing dr. mr. Stapert
14:45 – 15:15 uur      Drankje
15:15 – 16:00 uur      Rondleiding Waterlinie
16.15 – 17:00 uur      Afsluitend drankje

Locatie en bereikbaarheid

Fort aan de Vechten
Achterdijk 12
Bunnik

Fort bij Vechten is goed bereikbaar via auto en openbaar vervoer. De ruime parkeerplaats van het fort ligt in de hoek van de A12, de Achterdijk en de Marsdijk. Vanaf de parkeerplaats gaat u via een voetpad, brug en coupure naar het fort.

Vanaf Utrecht of Wijk bij Duurstede neemt u Bus 41 en stapt u uit bij Halte ‘Amelisweerd’. Vanaf daar loopt u naar het tunneltje wat onder de A12 door gaat.
Vanaf station Bunnik is het 30-45 minuten lopen en kunt u ook een OV-fiets huren.

Kosten

Deelname voor de hele dag inclusief lunch is gratis voor leden en één introducé.

Aanmelden 

Opgave voor bijwonen van deze dag kan tót uiterlijk 25 maart via het inschrijfformulier, of per post aan Organisatie adviesbureau Schmitz, Postbus 31441, 6503 CK Nijmegen.

Inschrijfformulier activiteit

Namens de AVOU

Marianne Elderman
(Bestuurslid)

Gegevens

Datum:
13 april
Tijd:
10:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

Fort bij Vechten
Achterdijk 12
Bunnik,
+ Google Maps

Geef een reactie

Back To Top