skip to Main Content
Zoomlezing Door Irma Tomey BA

Zoomlezing door Irma Tomey BA

Op 2 november 2019 had dispuut Plein Air een uitstapje naar de Pieter de Hoogh tentoonstelling in het Museum Prinsenhof georganiseerd, waar vooraf een lezing werd gehouden over Pieter de Hoogh. Irma Tomey nam ook deel aan het bezoek en gaf daarbij aan dat ze bereid was een lezing te houden over haar bacheloronderzoek met als titel ‘Delftse meesters in perspectief. De relatie tussen Pieter de Hooch en Johannes Vermeer’. Deze lezing zal plaatsvinden via Zoom op dinsdagavond 2 februari 2021.

In het werk van Pieter de Hooch (1629-1684) zijn overeenkomsten te zien met het werk van Johannes Vermeer (1632-1675). Beide kunstenaars leefden en werkten een periode tegelijkertijd in Delft. Is er een eenduidig antwoord te geven op de vraag wie wie heeft beïnvloed? Is de visie op de relatie tussen deze schilders in de loop van de tijd veranderd en waarom?
Voor haar scriptie heeft Irma Tomey de volgende stelling onderzocht: Hoe ontwikkelt zich de visie op de relatie tussen Pieter de Hooch en Johannes Vermeer tussen 1875 en 2000 met betrekking tot hun genrestukken?
Hiervoor heeft zij gebruik gemaakt van werken van vier vooraanstaande kunstliefhebbers/-historici uit verschillende periodes, te weten:

– Eugene Fromentin, Les maître d’autrefois, 1875,
– Wilhelm Martin, De Hollandse schilderkunst in de zeventiende eeuw, 1936,
– Peter Sutton, Pieter de Hooch, complete edition, 1980
– Walter Liedtke, A view of Delft: Vermeer and his contemporaries, 2000.

Wilt u meekijken en luisteren via Zoom, laat dat dan uiterlijk op 31 januari weten via pleinairou@gmail.com. U ontvangt dan rond 2 februari een bericht met link waarmee u kunt inloggen. Het tijdstip van aanvang zal ook in het bericht vermeld worden.
Als u gaat meeluisteren en kijken, vergeet dan niet uw camera aan te zetten en het geluid uit (anders heeft Irma last van storende geluiden).

Geef een antwoord

Back To Top