skip to Main Content
Ingo Piepers Spreker Op Onze Jaarvergadering

Ingo Piepers spreker op onze jaarvergadering

Op 14 november houden we onze jaarvergadering in Maarssen. Zoals gebruikelijk nodigen we een interessante spreker uit waarvan we hopen dat die een groot aantal van onze leden zal aanspreken. We denken dat we daar weer in geslaagd zijn. Dit jaar heeft ex-marinier dr. Ingo Piepers toegezegd een interactieve presentatie te komen houden over zijn studie naar de komst van een Derde Wereldoorlog in 2020.

In zijn vuistdikke gratis downloadbare boek ‘2020WARning’ doet hij de voorspelling op basis van oplopende globale spanningen en trekt hij een vergelijking met eerdere grote conflicten in de wereldgeschiedenis (Dertigjarige Oorlog, Napoleontische Oorlogen en de Eerste en Tweede Wereldoorlog) één en ander gebaseerd op natuurkundige en mathematische wetmatigheden. Omdat we er echt een interactieve bijeenkomst van willen maken, voegen we een paar eerder in de media verschenen artikelen bij waarbij we u uitnodigen om deze voorafgaande aan de lezing te lezen. Dit omdat we alleen dan genoeg tijd hebben om de diepte in te gaan en er een mooie wetenschappelijke discussie van kunnen maken.

Klik hier voor een artikel in de Volkskrant van Ingo Piepers over de treinkaping bij De Punt.
Klik hier voor een uitzending van NPO Radio 1 met Ingo Piepers over de ‘Derde Wereldoorlog’.
Klik hier voor een artikel in de Volkskrant van Ingo Piepers over de ‘Derde Wereldoorlog’.

Via de zoekmachines vindt u vast nog veel meer interessante links.

Van Ingo Piepers komt eind september een nieuw boek uit dat hij ook tijdens de jaarvergadering wil presenteren: ‘De onvermijdelijkheid van een nieuwe wereldoorlog’.
Oorlog is zo oud als de mensheid. Het overkomt ons telkens weer en we accepteren dat zonder al te veel vragen te stellen. Weliswaar doen historici uitgebreid onderzoek, begrijpen doen we het fenomeen oorlog nog steeds niet.
Dit boek laat zien dat ons begrip van oorlog kan worden verbeterd door ook gebruik te maken van de natuur- en netwerkwetenschappen. Natuurkundige wetmatigheden en principes zijn tenslotte ook van toepassing op sociale systemen.
Dan blijkt dat wel degelijk sprake is van patroonvorming in oorlogsdynamiek. Het internationale systeem tracht altijd om een zeker evenwicht te behouden, maar door bevolkingsgroei en rivaliteit tussen staten is een reorganisatie van de internationale orde op een gegeven moment toch noodzakelijk, om vervolgens weer een nieuw evenwicht te vinden. En dat reorganiseren kan in ons systeem van staten niet anders dan door wereldoorlogen.
Ingo Piepers benoemt en bespreekt de patronen en de mechanismen die daarbij horen. Deze inzichten geven ons aanknopingspunten om de vicieuze cirkel, de ‘wartrap’ waar wij allemaal onderdeel van zijn, eindelijk te doorbreken.
Ingo Piepers heeft de afgelopen twintig jaar onderzoek gedaan naar de dynamiek en ontwikkeling van het internationale systeem en de rol van oorlog daarin, uitmondend in een promotie. Zijn inzet in 1995 als commandant van de Nederlandse bijdrage van de Rapid Reaction Force van de Verenigde Naties bij Sarajevo heeft hem ervan overtuigd dat wij alles in het werk moeten stellen om het fenomeen oorlog beter te doorgronden. Kortom reden genoeg om u snel in te schrijven voor de komende jaarvergadering!

Klik hier voor meer informatie over de jaarvergadering en aanmelden.

Geef een reactie

Back To Top