skip to Main Content

Verslag van het bezoek aan Delft op 23 november 2019

Op zaterdag 23 november, een schitterende en niet al te koude dag, bezochten we met een groep van 25 leden Delft, waar we onder meer de Prinsenhof aandeden, specifiek voor de overzichtstentoonstelling van Pieter de Hooch. Maar niet voordat we een voortreffelijke lunch hadden genoten in restaurant Barbaar, aan het St. Agathaplein.

In de Prinsenhof woonden we een lezing bij, ter inleiding van het bezoek aan het museum. Hier werd verteld wie Pieter de Hooch eigenlijk was, waar hij vandaan kwam en wat hij allemaal gemaakt heeft. Pieter de Hoogh werd in 1627 geboren in Rotterdam. Hij ging in 1652 naar Delft waar hij werkte tot 1660. In 1660 vertrok hij naar Amsterdam. In Delft maakte hij echter zijn mooiste schilderijen.

Na Johannes Vermeer wordt Pieter de Hooch internationaal beschouwd als de beroemdste Delftse meester van de Gouden Eeuw. In de tentoonstelling brengt het Prinsenhof 29 topstukken uit de hele wereld samen. Waaronder twee portretten van de Engelse koningin Elisabeth II. Pieter de Hooch maakte, als eerste kunstenaar, de binnenplaats tot hoofdonderwerp van schilderijen. Op deze binnenplaatsen spelen vrouwen en kinderen en de Delftse stadsarchitectuur een grote rol. In Delft en later in Amsterdam schilderde Pieter de Hooch een aantal tuinscènes. Zij zijn verwant aan de binnenplaatsen, maar missen de prominente aanwezigheid van de stedelijke architectuur van Delft. De sfeer is landelijker. Pieter de Hooch schilderde vele doorkijkjes. Door slim gebruik te maken van kleur, lijnenspel, licht en schaduw lijkt het of je naar meerdere ruimtes kan kijken.

Pieter de Hoogh schilderde ook sfeervolle intieme interieurs met alledaagse tafrelen. Door het gebruik van warme kleuren, de toepassing van doorkijkjes en natuurlijk lichtinval weet De Hoogh een sfeer op te roepen, die karakteristiek is voor de Hollandse schilderkunst in de 17e eeuw. Zijn schilderijen behoren tot de canonieke beelden van het dagelijks leven in de Gouden Eeuw.

Om 16.00 uur hebben we, nog nagenietend de dag afgesloten.

Namens de AVOU
Aletta Speur en Marianne Elderman (bestuursleden)

Geef een reactie

Back To Top