skip to Main Content

Verslag bezoek aan Zwolle op 19 oktober

Op zaterdag 19 oktober bezocht een groep alumnileden en introducees Zwolle. Om 11.00 uur werden wij verwacht in het Vrouwenhuis. Dit is een klein museum. Het is alleen te bezichtigen als groep op afspraak. Hier kregen wij koffie, uitleg over het ontstaan van het museum en een lezing over het Vrouwenhuis en de andere hofjes in Zwolle.

Het Vrouwenhuis is door het testament van Aleida Greve ontstaan. Zij bepaalde dat na haar dood, het woonhuis de bestemming als hofje kreeg voor alleenstaande, bejaarde vrouwen. Tot 1984 heeft het voor de oorspronkelijke doelgroep als woonplek gediend. Op de benedenverdieping is het museum gevestigd. Om aan het testament te blijven voldoen is gekozen om de bovenverdieping te verbouwen. Daar wonen nu jonge vrouwen. Voornamelijk studentes van het conservatorium in Zwolle.
De lezing ging over 700 jaar hofjes in Zwolle. Zwolle heeft niet als andere steden hofjes, huisjes die rondom een binnenplaats zijn gebouwd, maar vooral ‘gewone’ ruime woonhuizen die verbouwd zijn voor bewoning van meerdere personen. Er zijn hofjes waar niet meer dan vier vrouwen woonden en dubbele woonhuizen met soms wel tien bewoonsters. Hofjes werden vooral bewoond door alleenstaande vrouwen.
Om 12.30 uur verplaatsten wij ons, om de rammelende magen te vullen met een lunch bij stadscafé Blij. Blij is in een historisch pand gevestigd aan de Grote Markt, waarvan wij om 14.10 uur aan de stadswandeling begonnen. Gelukkig was de regen opgehouden en konden de paraplus opgevouwen blijven. Af en toe kwam zelfs de zon door.
Wij hebben een deel van de vroegere stadsmuur bekeken. De grote- of St. Michaëlkerk en de boekenwinkel van Waanders in de Broeren . Deze boekhandel is gevestigd in de Broerenkerk.
Om 15.45 uur waren wij weer bij stadscafé Blij om nagenietend van de dag met een drankje af te sluiten.
Namens bestuur  AVOU
Aletta Speur.

Geef een reactie

Back To Top