skip to Main Content

Verslag van bezoek aan Broek op Langedijk

Op 31 augustus bracht de AVOU een bezoek aan Broek op Langedijk. Het weer? Zonnig. Hier hebben wij altijd veel geluk mee. Museum Broeker Veiling is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Op deze plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan. Dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote vers-veilingen toegepast. Het historische veilinggebouw en de markante lighallen zijn boven het water gebouwd. Het betekende dat de telers met hun schuit tot in de veilinghal konden varen.

Het ontvangst was koffie/thee met een Broekerbol. Een waar caloriebommetje. Om stipt 11.00 uur vertrokken wij met een gids voor een rondje door het museum en de tuinen. In de schuur was de smid aan het werk . Hij smeedde een veertje en vertelde zoveel dat de gids er een beetje zorgelijk van werd. Per onderdeel is tien minuten uitgetrokken om de gasten alles te vertellen over het museum. Hij vreesde zijn verhaal niet op tijd kwijt te kunnen, maar precies om 12.00 uur waren de alumnileden en hun introducees in de veilinghal. Waar eerst de klok werd geluid dat de veiling begon. Op een van de authentieke veilingbanken op de plek van de vroegere handelaren, probeerde wij de veilingklok te laten stoppen om de groenten en fruit, die de veilingmeester aanprees te kopen.

Na de lunch in het Koopmans-Boetje werd een rondvaart gemaakt door het rijk der duizend eilanden. Dit is de naam van de meer dan vijftienduizend akkers op kleine eilandjes die zijn aangelegd rond de Noord-Hollandse dorpen Broek op Langedijk, Zuid- en Noord-Scharwoude. Van dit moerassige gebied (broek betekent moeras) had gemiddeld elke tuinder zeven eilanden in zijn bezit, die alleen per schuit bereikbaar waren. Het gebied van Langedijk werd lange tijd vooral gebruikt om vee te laten grazen. Maar in de 16e eeuw brak een aantal keer veepest uit. De schade daarvan was zo groot dat men massaal overstapte op de tuinbouw. De tuinbouw van Langedijk was vooral geënt op onder meer rapen (kool), uien en wortelen. Een groot deel van deze eilandjes is nu natuurgebied. Op vijfhonderd ervan heeft de gemeente Langedijk de mogelijkheid gegeven er een woning op te bouwen.

Na het nuttigen van een verfrissing werd deze leuke en leerzame dag afgesloten.

Aletta Speur,
Bestuurslid AVOU

Geef een reactie

Back To Top