skip to Main Content

Verslag bezoek de Kemphaan

Op een mooie zonovergoten zaterdag op 30 maart waren alumnileden en introducees te gast bij het landgoed de kemphaan in Almere.

Het Stadslandgoed wordt intensief gebruikt voor een veelvoud aan functies. Educatie en recreatie zijn daarvan de belangrijkste. Het huidige Kemphaan is in de jaren rond de eeuwwisseling tot stand gekomen. Oorspronkelijk was het een voorlichtingscentrum voor milieuvriendelijke tuinieren. In 1978 werd er gestart met een volkstuinencomplex. Toen hiervoor het enthousiasme terugliep is in 1993 het idee geboren om het gebied in te richten als stadslandgoed. Landschapsarchitect Kees Hund heeft de landschappelijke inrichting van het landgoed in 1994 ontworpen.

Waterkasteel

In juni 2018 verscheen de waterkasteelgids, waarin ook, als moderne variant van waterkastelen het Waterkasteel De Kemphaan is opgenomen. Het vertelt het verhaal van de Kemphaan en legt met een knipoog de verbinding met het verleden. Het hoofdgebouw en omgeving voldoet namelijk aan de beschrijving die wordt gehanteerd voor waterkastelen. Het boekje is te koop bij boekwinkels en de VVV van Almere.

Na de ontvangst met koffie/thee en cake, werd er met de eco(elektrische)beverbus een rondrit gemaakt over het landgoed. Dichtbij het bezoekerscentrum is een beverburcht bewoont door Ed en Wilma Bever en hun drie nakomelingen. In Flevoland hebben de bevers het naar hun zin. Er zijn rondom Almere vijf beverburchten geteld. Door de gids werden wij gewezen op veel bezienswaardigheden van het landgoed. Ook gingen wij langs de participanten die een plekje op het landgoed hebben gekregen. Dit zijn een walnotenkweker, een paardenfokker van het Friese paard en Het Groene geheim. Deze laatste is een bijzondere B&B. Er is ook een natuurcamping. Waar je in de vroege ochtend wakker kan worden van het geluid van de apen en je dan waant in Afrika. De rit werd afgesloten bij de achterkant van de apeneilanden van stichting Aap.

Lunch was het volgende onderdeel, waar de deelnemers van konden genieten.

Om 13.30 uur werd vervolgens een kleine rondwandeling over het landgoed de Kemphaan gemaakt. De boom die door de bevers is om geknaagd ligt er, om te laten zien waar bevers toe in staat. De andere fruitbomen hebben daarom een beschermjas gekregen van gaas. De varkens waren druk bezig om het gras in hun wei om te ploegen. Natuurlijk kon een bezoek aan de apeneilanden van stichting aap niet worden overgeslagen. In het hoofdgebouw van de Kemphaan is een pannenkoekenrestaurant en de stadsbrouwerij gevestigd met proeflokaal.

Tot slot bezochten wij Dierenpark Almere Jungle.

Almere jungle is niet zomaar een dierenpark. Je maakt een reis langs de vijf werelddelen waarin zowel dier als plant samen komen. Er zijn wasberen en ook stokstaartjes. Beklim het geurenpad en voer schildpadden. De dieren zijn afkomstig uit de opvang. Dit betekent dat de vorige eigenaren de dieren niet meer willen of kunnen houden of dat de dieren uit een benaderde situatie bevrijd zijn. In ieder werelddeel krijg je ook een glimp te zien van de uiteenlopende flora met bijbehorende educatie. Een deel van de flora collectie kweken ze zelf en ruilen ze met andere botanische tuinen. Hierdoor dragen ze bij aan soortbehoud en natuurbescherming. Met ons bezoek steunde wij de opvang van dieren en een leuke en zinvolle dagbesteding voor de cliënten van de Jungletuin. Almere Jungletuin is onderdeel van de landelijke zorginstelling Nieuwland, werk taalzorg. Zij bieden mensen met een beperking zinvolle dagbesteding en re-integratie mogelijkheden. Dit betekent dat de dieren worden verzorgd onder professionele begeleiding. Ook de groenvoorziening, het Jungle café en de Jungle store worden gedraaid door cliënten. Deze unieke combinatie van mensen, dieren en publiek zorgt voor een leuke sfeer en bijzondere ontmoetingen. De jungletuin mag zich officieel dierenpark noemen. De medewerkers zijn hier heel trots op.

Namens de AVOU

Aletta Speur

Geef een reactie

Back To Top