skip to Main Content

Verslag Bezoek Leeuwarden culturele hoofdstad 2018

Op een zonovergoten zaterdag, 6 oktober 2018, waren we te gast in Leeuwarden.

Leeuwarden is cultureel hoofdstad van 2018. Leeuwarden is ontstaan uit een drietal bewoningskernen, gelegen op terpen aan de oever van de Middelzee. De ligging aan de Middelzee was voor de handel ideaal. Tot ongeveer de dertiende eeuw, toen verzandde de Middelzee. De contacten strekten zich tot in Rusland uit. De vroegste stedelijke bewoningskern lag in het gebied van de Hoogstraten. Zo ontwikkelde Leeuwarden zich als stad.

De ontvangst was bij Proefverlof. Een van de horecaondernemingen gevestigd in de Blokhuispoort. De Blokhuispoort was een voormalige gevangenis. Het huidige gebouw dateert uit 1876. Het oude blokhuis werd omstreeks 1500 gebouwd. Nu zijn er veel culturele bedrijfjes gevestigd. Ook de bibliotheek heeft hier onderdak gevonden. In een deel van het complex is het ook mogelijk om in de cellen te overnachten.

Om 11:00 uur werd vertrokken voor de historische rondwandeling en onder leiding van 2 gidsen van het Historisch Centrum Leeuwarden, ontdekten wij Leeuwarden. Antje en Aletta verdeelden zich over de twee groepen. In twee uur heeft ‘groep Aletta’ een bezoek gebracht aan de Waag, Stadhuis en Stadhouderlijk Hof, de Grote Kerk, Prinsessen hof en niet te vergeten de Oldehove. Deze toren staat nog schever dan de beroemde toren van Pisa. De groep in welke Antje rondgeleid werd heeft ook veel gezien van het Joodse kwartier van Leeuwarden, de Kanselarij en het Provinciehuis. We zijn door kleine oude en nauwe straatjes gelopen, en een bezoekster liet ons haar kinderjaren na beleven. Keurig om 13:00 uur was iedereen terug bij het Proefverlof voor de lunch.

Tussen lunch en rondleiding door de Blokhuispoort was er nog tijd over, om lekker buiten te zitten of om de kunstwerken van Leeuwarden te bekijken.

Om 14:30 uur gingen wij met een oud gevangenisbewaarster mee voor de rondleiding door de voormalige gevangenis. Het was zeer leerzaam, omdat ook een oud-gevangene zijn verhaal deed. Het was een getuigenverhaal van een nu 95-jarige man, in de jaren 1943/44 geïnterneerd in cel 5. Hij en een aantal andere mensen van het verzet waren opgepakt en belandde in de Blokhuis (gevangenis). Omdat er een paar grote kopstukken van het verzet ook waren opgepakt en men bang was, dat zij door martelingen zouden doorslaan is er een bevrijdingsactie opgezet. De knokploeg heeft met een spectaculaire actie de gevangenen bevrijd en gezorgd voor onderduikadressen. Op een persoon na, zijn allen de oorlog levend door gekomen. De bevrijding van Leeuwarden was medio april 1945.

Om 17.30 uur na een lekker drankje met hapjes keerde iedereen voldaan weer naar het westen en zuiden van Nederland. Antje bleef natuurlijk in Leeuwarden.

Namens de AVOU,

Antje Queré en Aletta Speur.

 

Geef een reactie

Back To Top