skip to Main Content

Verslag bezoek Antwerpen

Op zaterdag 25 augustus waren de meeste deelnemers  om 12:30 uur aanwezig om aan de lunch bij Marché Couverts te beginnen. Dit was de start van een gezellig weekend met alumni en hun introducé.

Om 14:00 uur kwam de gids voor de historische wandeling door de binnenstad van Antwerpen. Er werd een sinjeur verwacht, maar het was een madammeke.

Zij heeft ons gedurende twee uur veel laten zien en verteld. Het stadhuis van Antwerpen staat in de steigers tot 2020 voor een langdurige restauratie. In januari 2019 kun je een rondleiding krijgen waarin men de uitleg geeft over de restauratie. Ook de Onze Lieve Vrouwen Kathedraal staat in de steigers.    

De wandeling eindigde in de Vlaeykensgang. Dit is nog een deel van Antwerpen dat stamt uit de late middeleeuwen. Het plan was dit te slopen en op het lege terrein een grote parkeergarage te bouwen. Gelukkig zijn er altijd mensen die de waarde zien van wat er is en is voorkomen kunnen worden dat dit unieke stukje Antwerpen is gesloopt. Nu is het gerestaureerd en is er horeca gevestigd. Ook kun je er een ruimte huren voor een vergadering.

Na de wandeling hadden we dorst gekregen en hebben de dag afgesloten met een bezoek aan het Elfde Gebod. Een van de vele horecaondernemingen bij de Onze lieve Vrouwen Kathedraal. Het is een Café met veel bier op tap. Of zoals een bestuurslid van de AVOU zegt, veel tarwe smoothies.  De inrichting is bijzonder- er staan heel veel heiligenbeelden. Een deel van het gezelschap besloot hier ook te dineren.

Zondag 26 augustus om 10.30 uur werd een bezoek aan het Museum aan de Stroom gebracht. Wij hebben gekozen voor de rondleiding van de tentoonstelling Michaelina, de leading lady van de Barok. ‘Michaelina’ was een  uitzonderlijke talent. Zij was een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren. Michaelina was een tijdgenote van Rubens.

Over Michaelina Wautier (1604-1689) zelf is bijzonder weinig  bekend. Haar leven is nauwelijks gedocumenteerd. Kort na 1640 vestigde zij zich met haar jongere broer, de schilder Charles Wautier, in Brussel. Beiden bleven ongehuwd en bewoonden een statig herenhuis nabij de Kappellekerk.

Michaelina onderscheidde zich van haar vrouwelijke collega’s door de veelzijdigheid van de genres. Zo waagt ze zich naast portretten en genrestukken ook aan historiestukken op groot formaat, een uitdaging die zelfs vele mannelijke schilders niet aandurfde. Van haar hand zijn zesentwintig werken bekend. Haar meesterwerk is ongetwijfeld Bacchusstoet/Triomf van Bacchus .

Om 12.00 uur werd het gezamenlijke deel afgesloten met koffie en cake in het museumcafé.

Museum aan de Stroom is gebouwd als een pakhuis met metershoge glaspartijen. Als je met de roltrappen naar de negende verdieping gaat krijg je op iedere verdieping een mooi uitzicht op het centrum en de havens van Antwerpen. Iedere verdieping van het gebouw herbergt ook een deel van de collectie van het museum.

Op de negen- en- halve etage is het panorama dak. Dit is het bezoeken meer dan waard vanwege het uitzicht.

De weergoden waren ons wederom goed gezind. De weersvoorspelling voor het weekend  waren vooraf, dat er veel regenbuien zouden vallen. Op één paar druppels na hebben we genoten van een droog en ook zonnig weekend.

Namens de AVOU,

Aletta Speur

Geef een reactie

Back To Top