skip to Main Content

Verslag bezoek Middelburg

Om 10:00 uur waren de meeste deelnemers aanwezig om aan het programma te beginnen. Het begin bestond -uiteraard- uit koffie thee en vers gebakken appeltaart, bij de Tourist Shop/ Drukkerij op de Markt.

De grijze start van de dag werd afgewisseld door periodes met zon. Dit was voor het programma prettig aangezien het veel buiten plaats vond.

Om 11:00 uur werden wij door de gids op gehaald voor een meer dan uitstekende rondleiding door het centrum van Middelburg. Een bezoek aan het stadhuis mocht niet ontbreken. Het stadhuis is gebouwd in de 15e eeuw in laatgotische stijl. Het is tijdens de tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest: alleen de muren stonden nog overeind. Na de oorlog werd het monument gelukkig de oude staat hersteld. In het stadhuis is ook plaats voor de korenbeurs en vleeshallen. Het gebouw doet nu geen dienst meer als stadhuis, maar is nog wel in gebruik als ontvangstruimte. Ook kun je er trouwen. Een deel van het gebouw is in gebruik door het Roosevelt- academie.

In het Zeeuws museum bekeken wij de Wereldberoemde tapijten met zeeslagen uit de 16e eeuw. De zes beroemde Zeeuwse wandtapijten vertellen over de strijd van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. Deze unieke serie is tussen 1593 en 1604 gemaakt in opdracht van de Staten van Zeeland. Helaas was een tapijt uitgeleend en konden wij er vijf bekijken. De tapijten staan barstensvol verhalen van brandende schepen, sterke verdedigingswerken en officieren vluchtend op een zandbank. Op de 6 wandtappijten worden zes verschillende momenten uit de Tachtigjarige oorlog afgebeeld.

Vier wevers kregen de opdracht van de staten generaal om de tapijten te maken. De tapijten dienden om de warmte vast te houden, de tocht buiten te houden en om de andere staten te imponeren.

Iets later dan gepland bracht de gids ons voor de lunch bij Hildernisse.

Om 14:30 uur was er een rondvaart door de grachten, maar door een oponthoud van de schipper werd dit 15:00 uur. Er werd van de deelnemers wat gymnastiek verwacht. Bij de bruggen moest flink gebukt worden, omdat deze nogal laag waren.

Vanaf het water krijg je weer een andere kijk op Middelburg.

Rond 16:00 uur werd de dag met een drankje afgesloten. Van deelnemers veel lof gekregen voor de geslaagde dag.

Met heel veel dank aan de fotografe.

Namens de AVOU,

Aletta Speur

Geef een reactie

Back To Top