skip to Main Content

Verslag ALV Delft 2018

Op een zonovergoten zaterdagochtend is het bestuur van de AVOU samen met een groot deel van haar leden bijeengekomen om een speciale jaarlijkse dag voor de vereniging te vieren – de ALV.

Dit jaar vond deze plaats in Delft, eerst in de Lindenhof en daarna in de Prinsenhof en de Nieuwe Kerk.
Het was voor het eerst dat de ALV werd bekroond met een lezing en presentatie van een bekende Nederlander. Dit gaf extra egards aan het evenement en is zeker voor herhaling vatbaar.

De dag begon, zoals u van ons gewend bent met een passende entree van koffie en gebak, waarna de leden aanschoven voor het formele deel van de ochtend, het besloten deel van de jaarvergadering. De introducees namen van deze gelegenheid gebruik om in het park van de Lindenhof te genieten of kort Delft zelf in te duiken.
Met de presentatie kon het bestuur toelichten dat de vereniging er goed voor staat; de evenementen die we organiseren worden goed bezocht en financieel zijn we gezond. Een volgende stap van de vereniging is het uitbouwen van het kennisbeleid. Hiervan houden we u uiteraard op de hoogte. De aanwezige leden toonden hun betrokkenheid door het stellen van vele vragen.

Na de uitgebreide lunch was de zaal voor James Kennedy, dean van University College Utrecht, als professor gespecialiseerd in Amerikaanse, Nederlandse en moderne geschiedenis. En auteur van het recent verschenen boek Beknopte geschiedenis van Nederland.
James Kennedy heeft ons een uur lang zwijgend kunnen laten luisteren naar zijn presentatie over de Oranjes. De presentatie was vol van enthousiasme, blonk uit in kennis en werd krachtig geleverd.
Twee geestige feiten zijn dat James Kennedy zelf uit Orange City (Oregon) komt en dat er nog een Orange City is (Florida), maar dat deze is vernoemd naar de sinaasappel.

Hierna was het vertrek naar de Prinsenshof en Nieuwe Kerk, die ook aan bod kwamen in de presentatie van James Kennedy. In de Nieuwe Kerk leerden we dat het dak en plafond van hout is, omdat de kerk anders te zwaar wordt en weg zakt in de zachte gronden van Zuid-Holland. Tevens dat de Nieuwe Kerk, ‘Nieuw’ is, omdat er bij de bouw in 1381 al een kerk in Delft stond die ruim 100 jaar oud was- de Oude Kerk.

In de Prinsenhof was het hoogtepunt de gaten van de schoten in de muur onder aan de trap- de schoten die Willem van Oranje fataal zijn geworden. Het moordwapen, een zogeheten radslotpistool, is te zien in een vitrine aan de muur een paar meter verder, met onder andere het bijschrift ‘Willem van Oranje is de eerste politieke leider die met een handvuurwapen is vermoord.’

Hierna was het programma ten einde en ging ieder weer zijn eigen weg.

Wij danken u voor uw komst en de prettige dag!

Namens de AVOU,

Maarten van Hooij

Geef een reactie

Back To Top