skip to Main Content

Verslag Water in Flevoland

Water in Flevoland

Zaterdag 18 november 2017 bezochten een aantal leden van de Alumnivereniging van de Open Universiteit het Watermanagementcentrum Nederland van Rijkswaterstaat in Lelystad.

Jaap van Steenwijk vertelde over crisismanagement bij het WMCN. Wij kregen een rondleiding door het bezoekerscentrum en over de waterkamer.

In de waterkamer kunnen actuele relevante meetgegevens worden gemonitord die belangrijk zijn bij (dreigende) overstromingen of milieurampen. Bij crisis is de waterkamer het centrum waaruit men acties coördineert. Niet alleen ‘het water’ maar ook over de verwachte windsnelheden en de hoek van de wind ten opzichte van de dijken kan men via het uitgebreide sensoren- en computernetwerk continu monitoren in heel Nederland. De tijd bleek te kort om alle interessante wetenswaardigheden uitvoerig te bespreken. Om 12.20 uur hebben wij afscheid genomen van Rijkswaterstaat en zijn naar Bataviawerf gereden voor de lunch en het middagprogramma.

Na een inleidend filmpje zijn wij onder leiding van twee gidsen over de werf gegaan en hebben gekeken bij de open constructie van de 7-Provinciën. Het schip zal niet worden afgebouwd. Wel is de Batavia afgebouwd. De bouw duurde tien jaar en is begonnen in 1985. Aan boord van de Batavia krijgt men een goed overzicht hoe het zeemansleven geweest is in de 17e eeuw. Op dit schip waren 350 man aan boord. Het oorspronkelijke schip is bij Australië op een rif gevaren en gezonken. Een deel van de bemanning is hulp gaan halen. Een groot deel van de achterblijvers is gaan muiten. Daar is het schip om bekend geworden. Het wrak is in Australië opgehaald en is daar in een museum te bezichtigen.

De Bataviawerf is een stichting zonder winstoogmerk. Zij bouwen historisch houten schepen als werkervaringsproject voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Tussen de buien door was het een geslaagde dag. Wel wat koud. Aan het eind van de middag kozen veel van de leden dan ook voor warme chocolademelk.

Namens de AVOU,

Aletta Speur
(bestuurslid)

 

Maarten van Hooij is in januari 2015 afgestudeerd aan de Open Universiteit in managementwetenschappen, met als specialisatie financial decision making.

Geef een reactie

Back To Top