skip to Main Content
Nieuwsbrief Alumnivereniging Open Universiteit | Maart 2016

Nieuwsbrief Alumnivereniging Open Universiteit | Maart 2016

Voorwoord door de Voorzitter

 

De AVOU-Voorzitter informeert u over de ontwikkelingen binnen de vereniging, en over activiteiten die de komende maanden zullen plaatsvinden. Heeft u bestuurlijke ambities en wilt u zich voor de AVOU en haar leden inzetten, lees dan in deze bijdrage hoe u uw belangstelling kenbaar kunt maken.

Woudagemaal en Schokland

De Flevolandgroep heeft op zaterdag 16 april a.s. een excursie naar twee UNESCO-werelderfgoederen georganiseerd, namelijk een bezoek aan het unieke Woudagaal in Lemmer, en een excursie naar het voormalige eiland Schokland. Het is een unieke gelegenheid om op één dag deze beide cultuurpareltjes te bezoeken, inclusief het vervoer per bus vanaf treinstation Lelystad en verzorgd met een lunch. Aanmelden kan nog tot 23 maart a.s. via AVOU.nl; het aantal plaatsen is beperkt, dus meldt u tijdig aan.

 

Vierde lustrum AVOU

Op zaterdag 28 mei a.s. viert de AVOU haar 20-jarig bestaan. De viering van dit vierde lustrum vindt plaats op Slot Loevestein. De algemene ledenvergadering wordt gecombineerd met een dagvullend programma, bestaande uit een rondleiding, lezing en bootreis; uiteraard met lunch en diner. In verband met zaalruimte en catering is voor deze dag het aantal plaatsen beperkt tot 100. Gebaseerd op de opkomstcijfers van voorgaande jaren moet dit aantal precies genoeg zijn. Introducees zijn van harte welkom, maar bij overtekening krijgen leden voorrang. Ik wil u vragen zo snel mogelijk in te schrijven om u van een plek op die dag te verzekeren. De laatste hand wordt gelegd aan de organisatie van dit lustrumfeest en ik hoop dan ook van harte u allen te kunnen begroeten.

 

Stedenbezoeken aan Breda en Nijmegen

Op 18 juni a.s. wordt er een bezoek gebracht aan de Oranjestad Breda, en later in het jaar aan Nijmegen. De voorbereidingen voor deze activiteiten zijn in volle gang. Via de AVOU-website en nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden over het programma en inschrijvingsmogelijkheden.

 

Oproep kandidaatstelling bestuur AVOU

Tot slot heeft ons gewaardeerd bestuurslid Bram Brouwer, na zijn loodzwaar promotietraject, besloten om zijn aandacht vooral aan zijn promotieonderwerp over dopinggebruik in de wielersport te wijden, om zo dit onderwerp op de agenda te kunnen blijven zetten. Hij heeft daarom zijn zetel in het bestuur opgegeven. Het bestuur is daarom op zoek naar een nieuw bestuurslid die samen met de andere leden de vereniging een warm hart toedragen en een steentje wil bijdragen. Via de Voorzitter (voorzitter@avou.nl) en Secretaris (secretaris@avou.nl) kunt u uw belangstelling kenbaar maken.
Ik wens u een hele mooie lente en tot ziens! Rob van het Hof, Voorzitter AVOU

 

Excursie naar Woudagemaal en Schokland

Midden in de Noordoostpolder ligt een mysterie: het voormalige eiland Schokland. Een archeologisch monument vol prachtige bodemschatten. Een plek tussen land en water, waar eeuwenlang mensen woonden; altijd in strijd met de natuur. Ontdek met de AVOU het verborgen verleden van het Werelderfgoed Schokland.

Op zaterdag 16 april 2016 organiseert de Flevolandgroep een excursie naar het Woudagemaal in Lemmer, en naar het voormalig eiland Schokland. De AVOU heeft voor u een bus gehuurd, die u comfortabel van treinstation Lelystad naar Lemmer en Schokland vervoert. Tegen het einde van de middag wordt u weer naar dit treinstation gebracht. Het station Lelystad is per trein goed bereikbaar.

De kracht van stoom en water

Het grootste stoomgemaal ter wereld maakt indruk. In de enorme machinehal staan vier stoommachines, met daaraan vier machtige vliegwielen gekoppeld, die nog steeds operationeel zijn. Ze drijven acht ronde centrifugaalpompen (ook wel Jaffapompen genoemd) aan, die iedere dag ongeveer 6 miljoen kubieke meter water verplaatsen.

 

Het gemaal wordt nog steeds ingezet om het waterpeil in de Friese wateren te verlagen. Om de ketels met water te vullen, de zware stookolie te verwarmen, en de acht pompen separaat op te starten, is een ploeg van minimaal 11 personen nodig. Het duurt zes uur om deze bijna 100 jaar oude machine op te starten en op te warmen, waarna deze op volle toeren draait. En dit is zonder twijfel een fantastisch gezicht.

 

Museum Schokland

Op de Middelbuurt, een van de Middeleeuwse terpen op het voormalig eiland, ligt het Museum Schokland. Geologische, archeologische en historische voorwerpen in de vaste tentoonstelling geven niet alleen een beeld van de ontstaansgeschiedenis van het Noordoostpoldergebied en het ontstaan en vergaan van het eiland, maar ook van het leven van de Schokkerbevolking en de uiteindelijke drooglegging van de polder. Maquettes, historische films, en foto’s brengen dit verhaal verder tot leven. Het absolute hoogtepunt is een aantal prehistorische menselijke voetafdrukken van circa 4000 jaar oud. Deze werden in 1984 nabij Schokland gevonden en behoren tot de oudsten van West-Europa. Ze zijn hét pronkstok van de museumcollectie.

 

Praktische Informatie

Deze dag kent het volgende programma:

Tijd Activiteit
10:00 Start busreis vanaf treinstation Lelystad
11:00 – 12:00 Koffie met lekkers, gevolgd door een rondleiding door Woudagemaal
13:00 Lunch bij Woudagemaal
14:30 Bezoek aan Schokland
17:00 Aankomst bij treinstation Lelystad

Het minimale aantal deelnemersvoor deze activiteit is 20 personen. U mag één introducé meenemen. Aanmelden kan tot 23 maart a.s. via het aanmeldingsformulier op AVOU.nl De kosten á 15 euro per persoon kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer NL15INGB0007545283 t.n.v. Alumnivereniging Open Universiteit, onder vermelding van “Flevoland – 16 april 2016”.

Aletta Speur, Hilbrand Pastoor en Kees Jansen (alumni uit Flevoland) verwelkomen u draag op deze dag!

___________________________________________________________________________

Uitnodiging lustrumviering AVOU: 20 jaar!

In 1994 kwam een initiatiefgroep, bestaande uit alumni en medewerkers van de Open Universiteit, bij elkaar. Hun doel was om een alumnivereniging op te richten. Nu, 20 jaar later, bloeide de vereniging uit tot circa 1.000 leden. Woon op 28 mei 2016 de feestelijke lustrumviering van de AVOU bij, die wordt gecombineerd met de Algemene Ledenvergadering. Meld u zich tijdig via de website aan!

Dit was 10 jaar na de inschrijving van de eerste studenten. De inzet van deze groep resulteerde op 2 november 1995 in de oprichting van de AVOU. Op 20 december van datzelfde jaar werden de statuten getekend, en de vereniging startte met 66 leden. Nu, 20 jaar later, bloeide de vereniging uit tot circa 1.000 leden.

Dit feestelijke lustrum viert de AVOU op 28 mei a.s. bij Slot Loevestein in Poederoijen, waarbij een afwisselend programma staat gepland. Niet alleen wordt dit Slot en haar mooie omgeving bezocht, ook staan een lezing en een boottocht langs onder andere de Biesbosch gepland. Zoals u van de vereniging bent gewend, wordt voor goede catering gezorgd. Dit lustrum wordt gecombineerd met de Algemene Ledenvergadering.

Slot Loevestein

Ridder Dirc Loef van Horne laat in 1361 op een strategische plaats waar Maas en Waal samenkomen een blokhuis bouwen. Dirc begint met een simpele toren (het blokhuis), maar bouwt al snel Loevestein uit tot een heus kasteel: het stenen huis van Loef. Dirc’s leenheer, de machtige graaf van Holland, laat zijn oog op het imposante bouwwerk op de grens van Holland en Gelre vallen. Hij wilt zo’n belangrijk kasteel op de grens van zijn graafschap zelf bezitten; Holland en Gelre verkeren immers regelmatig in oorlog. Tevens is Slot Loevestein een klein stukje Holland dat is omgeven door Gelre’s gebied. Vanaf 1372 is Loevestein in grafelijke handen; er wonen dan geen ridders meer, maar kasteleins, in opdracht van de graaf van Holland.

 

 

Praktische informatie

Voor de lustrumviering en Algemene Ledenvergadering heeft de vereniging het volgende programma vastgesteld:

Deze dag kent het volgende programma:

Tijd Activiteit
09:45-10:30 Ontvangst met koffie/thee en huisgemaakt appelgebak
10:30 – 12:00 Algemene Ledenvergadering
Circa 13:00 Streeklunch
14:00-15:00 Lezing
15:00-16:00 Bezoek museum en omgeving
16:00-18:30 Boottocht van 2,5 uurover de afgedmde Maas, Merwede en Biesbosch
circa 19:00 Diner/lopend buffet

Aanmelden voor deze lustrumviering kan tot 1 mei a.s. via AVOU.nl. Vanwege de locatie kunnen maximaal 100 personen worden toegelaten, waarbij leden voorrang krijgen. Houders van de Museumjaarkaart worden verzocht dit op het inschrijvingsformulier aan te geven, en om deze kaart mee te nemen naar het lustrum.

De locatie is voor rolstoelgebruikers toegankelijk. Er zijn meerdere invalidentoiletten aanwezig, en er is een rolstoel aanwezig die ter plaatse kan worden gebruikt. De verdiepingen in het Slot zijn echter niet met de rolstoel bereikbaar. Mindervaliden kunnen met de auto bij de Vestingbrug worden afgezet.

Routebeschrijving

Weest u ervan bewust dat veel routeplanners het Slot Loevestein onjuist aangeven. Het verdient daarom de voorkeur om onderstaande routebeschrijving op te volgen. Slot Loevestein beschikt over eigen, ruime parkeergelegenheid. Parkeren is gratis. Vanaf de parkeerplaats loopt u in 10 minuten naar de vesting

Het adres is:
Loevestein 1+
5307 TG te Poederoijen
Met auto vanuit Breda/Gorinchem

Rijswerk A27 Afslag 22
Nieuwendijk – Woudrichem
Volg de Provinciale weg N322 richting Zaltbommel
Afslag Loevestein (vlak na sluis over afgedamde Maas)

Met auto vanuit Utrecht/Den Bosch

Rijksweg A2 Afslag 17, Zaltbommel
Volg de Provinciale weg N322 richting Brakel
Afslag Loevestein (vlak na Brakel en Poederoijen) Openbaar voervoer Vanuit het treinstation Zaltbommel rijdt een stadsbus naar Poederoijen. Stap uit bij de halte Dorpsweg.

 

Activiteiten in voorbereiding

De AVOU bereidt momenteel een bezoek aan de steden Breda en Nijmegen voor. Breda kent een sterke band met de Nassaus, die aanzet hebben gegeven tot de welvaart van de stad. Nijmegen kent een mooi rivierenlandschap en verschillende ruige natuurgebieden. Lees meer over deze twee culturele activiteiten!

Bezoek aan de Nassau-stad Breda
De AVOU organiseert op zaterdag 18 juni a.s. een bezoek aan Breda. Deze stad is een Nassau-stad; zelfs de grootste die er ooit is geweest. Slechts twee Nederlandse steden hebben deze titel mogen voeren (naast Leeuwarden). De sterke band tussen Breda en de Nassaus heeft tot een ontwikkeling van een grote en belangrijke stad geleid. Deze invloed gaat terug tot het jaar 1406, waarin de Nassaus tot en met 1566 de aanzet hebben gegeven tot de welvaart van Breda. Op deze dag brengen wij een bezoek aan het Breda’s museum, en vindt er een rondleiding met een gids plaats.

Bezoek aan het natuurschoon Nijmegen
Nijmegen heeft veel te bieden; in het Rijk van Nijmegen vind je het allermooiste dat Nederland aan natuurschoon kent. Enerzijds vind je er het rivierenlandschap tussen Maas en Waal, met ruige natuurgebieden zoals de Ooijpolder en de Millingerwaard. Daarnaast wordt in de bocht van de waal in de uiterwaarden een nevengeul gegraven, dat als doel heeft om Nijmegen tegen hoogwater te beschermen. Dit is het project Ruimte voor de Waal. Wij maken op deze dag onder andere een boottocht naar deze Nevengeul.

Meer informatie
Bovenstaande activiteiten zijn momenteel in voorbereiding. Binnenkort leest u in zowel de nieuwsbrief als via AVOU.nl meer.

Geef een antwoord

Back To Top