skip to Main Content

Verslagen van Activiteiten Alumnivereniging en Studiecentra

Bezoek aan Leiden

21 juni 2014 001_resize 21 juni 2014 002_resize 21 juni 2014 003_resize 21 juni 2014 004_resize 21 juni 2014 005_resize

Verslag van het bezoek aan Leiden

Op zaterdag 21 juni 2014 bezochten 25 alumni Leiden.

Na ontvangst met koffie, thee en appeltaart stond een rondvaart op het programma. Onderweg werd verteld over de rijke historie van Leiden.

Na de rondvaart volgde een uitgebreide lunch in het Koetshuis. Het Koetshuis stamt uit 1657 toen Leiden nog een Lakenstad was. Na deze lunch volgde een mooie rondwandeling door oud Leiden, onder leiding van een verhalenverteller/acteur. Hij kroop in de huid van het personage Rembrandt van Rijn en nam ons mee naar het roemruchte verleden van Leiden. Vanuit zijn gezichtspunt hoorden we alles over het  ontstaan van de stad met onder andere de Lakenindustrie, de Burcht, Goeie Mie, het Kruitschip en natuurlijk over het beleg van Leiden. Deze zonovergoten en geslaagde dag werd afgesloten met een drankje in de eerder genoemde locatie. Veel positieve reacties!!

Marianne Elderman

EXCURSIE VOOR NAAR NAARDEN VESTING OP 17 MEI 2014

Kort verslag: Op een zonovergoten zaterdag bezochten 21 alumni de vestingstad Naarden.

Na ontvangst met koffie en taart (foto 1) was er een rondleiding door de vesting.

Foto 2 toont het Spaanse Huis het voormalige gemeentehuis van Naarden, met een tableau uit 1615 dat herinnert aan de moord op Naarders in 1572 door de Spanjaarden.

Foto 3 geeft een beeld van de rondvaart door de vestinggrachten en rondom fort Ronduit.

Foto 4 toont het stadhuis uit 1601 in Hollands Renaissance bouw.

Foto 5 laat de binnenplaats achter het Comeniusmuseum zien met in het midden een borstbeeld van Comenius.

Op zaterdag 17 mei organiseerde de Alumnivereniging een bezoek aan Naarden Vesting.

De vestingstad Naarden is de oudste stad van het Gooi en één van de mooiste Nederlandse cultuurmonumenten. In deze tijd wordt Naarden met zijn stervormige vesting nog altijd de moeder der vestingsteden genoemd.

Naarden heeft een lange geschiedenis. In 1280 bracht graaf Floris V het gebied onder gezag van de graven van Holland en in 1300 werd aan Naarden stadsrechten verleend. Onder Graaf Willem V van Holland werd de stad herbouwd op een noordelijke uitloper van de Gooise heuvelrug. Het stratenplan in de vestingwallen van Naarden dateert nog uit deze tijd.

Na de Tachtigjarige Oorlog en de plundering door de Spanjaarden in 1572 werd Naarden als vesting herbouwd. De oude stadsmuren werden hersteld en er kwamen vooruitstekende driehoekige bastions voor geschutsopstellingen.

In 1672 slaagden Franse troepen van Koning Lodewijk XIV (de Zonnekoning) erin Naarden Vesting te veroveren op hun weg naar Amsterdam. Maar in 1673 wist stadhouder Willem III Naarden weer te ontzetten. Hierna werd begonnen met het herstel van de vestingwerken en volgde de bouw van een geheel nieuwe en machtige vesting. Nu liggen de aarden wallen, bastions, ravelijnen en grachten van de vesting erbij zoals nooit tevoren.

Ook Napoleon heeft Naarden bezet. In 1813 wordt Naarden de Staat van Beleg verklaard en op 10 mei 2014, dus één week voor deze excursie, wordt de bevrijding van Napoleon in Naarden herdacht!

Verslag lezing Danny Mekić: ‘Data in een nieuwe wereld?’

Algemene ledenvergadering AVOU, 12 april 2014 (Musis Sacrum te Arnhem)

Danny Mekić (1987) is door de AVOU uitgenodigd voor een presentatie over sociale netwerken en privacy. Anderhalf uur lang wist hij de aanwezigen te boeien met zijn kennis, inzichten en anekdotes over technologische ontwikkelingen in een veranderende wereld.

Onderstaand verslag is een samenvatting/bewerking van de uitgesproken lezing, met weglating van verwijzingen naar vertoonde beelden en filmpjes. De tekst valt onder verantwoordelijkheid van het AVOU-bestuur en is met een zo groot mogelijke zorgvuldigheid tot stand gekomen. De tekst is nadrukkelijk niet voor gebruik of publicatie buiten de vereniging bestemd. Wij hopen met dit verslag onze leden van dienst te zijn.

Lees het hele verslag…

Verslag van de lezing van professor G.A. Kerkhof in Utrecht

Op donderdag 6 juni werd door de alumnivereniging in samenwerking met de lezingencommissie van het studiecentrum (studenten van de OU) een lezing georganiseerd over circadiane ritme en slaap: gevolgen van verstoringen van de biologische klok, individuele verschillen, invloed op stressbestendigheid, fysiologie, slapeloosheid en nog veel meer.

Pr. G.A. Kerkhof vertelde enthousiast over: wanneer en hoeveel we slapen. Heeft dat invloed op ons functioneren.’s Avonds of overdag, in één lange ruk of opgeknipt in meerdere dutjes (zoals bijvoorbeeld solozeilers moeten doen). Wat maakt dat er verschillen zijn tussen ochtend- en avondmensen? Wie kan het beste tegen verstoringen van de biologische klok? Hoe belangrijk slaap is voor geheugen, leerprocessen, reactievermogen en dergelijke wordt steeds duidelijker.

Vanwege de enthousiaste reacties overwegen we om professor Kerkhof nog eens te vragen voor een vervolg. Om dan de klinische kant van slaapproblemen te belichten, een onderdeel waar hij deze avond niet aan is toegekomen.

Marianne Elderman

Geef een antwoord

Back To Top